Wednesday 21 March 2018

Цифровите отпечатъци

Какво разкрива нашето онлайн поведение? Кой се интересува от това? Защо? Дали сме свидетели на раждането на един дигитален Биг Брадър или използваме онлайн данните, за да подобрим живота си?

Веселин Попов, директор "Бизнес развитие" на Психометричния Център на Cambridge University (мултидисциплинарен изследователски институт, специализиран в онлайн поведението и психологическата оценка, и анализа на Big Data), дискутира горещата тема за употребите и злоупотребите с информацията, която даваме за себе си в социалните мрежи.

Работата на този млад човек е толкова интересна, че звучи като научната фантастика. Но технологиите вече изпреварват въображението. Това, което до вчера беше сюжет на филм, днес е реалност. От активностите ни в мрежата Веселин Попов и колегите му от Cambridge могат да научат много за нас.

АК: Възможно ли е да се злоупотреби с информацията, която даваме за себе си в социалните мрежи?

ВП: Напълно е възможно и, за съжаление, ежедневно наблюдаваме такива примери. Разкритията на Едуард Сноудън само открехнаха завесата на масовото наблюдение в САЩ и Европа. Неотдавнашните разследвания на намесата на Русия в изборите в САЩ и таргетираната пропаганда на Брекзит ни напомнят, че пълната истина все още не е излязла наяве. Може да се твърди също така, че "злоупотреба" и "легитимна бизнес цел" са гъвкави и размити понятия и зависят от фирмените практики, конкретните регулации и мнението на клиента.

Vesselin Popov, Director of Business Development at Cambridge University’s Psychometric Centre (a multidisciplinary research institute specialising in online behaviour, psychological assessment, and Big Data analysis)

АК: Миналата година се заговори, че Доналд Тръмп е спечелил изборите, благодарение на методиката, разработена от центъра в Кеймбридж за анализ на дигиталното потребителско поведение, макар и без ваше знание и позволение. Същият анализ е използван и за кампанията Брекзит. Някои биха го нарекли откровена манипулация. Смятате ли, че това е честна игра? Къде е границата на личното ни пространство?

Programmer coding

ВП: Фирмата Cambridge Analytica няма нищо общо с Университета Кеймбридж. Тя е собственост на Британската фирма SCL Elections и е финансирана от Американския милиардер Robert Mercer. Тук става въпрос за дигитална агенция, която, виждайки нашите публикации в Proceedings of the National Academy of Sciences през Март 2013, решава да разработи подобна база данни и психологични прогнози от Facebook. Това го постига, според техния CEO, чрез купуването на данни от дата брокери. Според мен, въобще не е честна игра. Но да не забравяме, че Cambridge Analytica работят не само за Тръмп, а и за най-обикновени финансови и медийни компании и работодателски агенции (под проект наречен CA-Commercial). Явно е, че печелят от общественото внимание. Смятам, че в момента границата на личното пространство няма влияние над работата им.

Цифровите отпечатъци, които ние, като потребители в интернет, оставяме, представляват огромна база данни. Маркетингът ги използва, за да персонализира рекламите според интересите ни. За какво друго могат да се използват тези цифрови отпечатъци? Как дигиталният свят променя хората? С какво се занимава Психометричният център на университета в Кеймбридж? Доколко можем да вярваме на дигиталния профил на някого и дали Веселин самият има профил във Фейсбук? Отговорите на тези въпроси и много други прочетете в пълното интервю на Ана Клисарска с Веселин Попов в следващия печатен брой на ЕLYSIUM Business Magazine.

Корица: ©Tomas Marek/123RF.COM. Снимка 1: личен архив. Снимка 2: ©Andriy Popov/123RF.COM
SHARE:

No comments

Post a Comment

© Open the Window